Saham China merosot hampir 9% apabila pasaran penuh pulih

Saham China merosot hampir 9% apabila pasaran penuh pulih

FBS  | Feb. 11, 2020 16:57

Pasaran ekuiti China pulih pada hari Isnin selepas percutian percutian Tahun Baru Lunar, menyelam sekitar 8.7% di tempat terbuka, kerana peniaga-peniaga bermain mengejar kebimbangan coronavirus mount di China dan di seluruh dunia.

Di tengah-tengah kemas kini koronavirus terkini, "bilangan kes yang disahkan coronavirus di seluruh dunia kini 14,557, kebanyakannya di China. Ini berikutan amaran kecemasan pada minggu lalu dari iklan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) data itu mengikut agensi. CNBC melaporkan bahawa angka kematian global telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 304. Reuters melaporkan 350 kematian berikutan 56 kematian coronavirus baru di Hubei, "seperti yang dikutip oleh Penganalisis FXStreet, Ross J Burland.

Indeks benchmark China, Shanghai Composite, dibuka semula hampir 9%, turun ke bawah untuk mencapai 2,716.70, tahap terendah sejak pertengahan Februari 2019. Indeks itu berada di paras terendah dalam beberapa bulan, tetapi masih turun 7.50% sekitar 2,760 peringkat , pada masa penulisan.

Kerugian saham China seolah-olah mempunyai sedikit kesan ke atas pasaran-pasaran lain yang berkaitan, meninggalkan sentimen risiko yang sebahagian besarnya tidak terjejas. Ini mungkin disebabkan oleh langkah awal yang telah diperkenalkan oleh pihak berkuasa China pada hari Ahad. Bank Rakyat China (PBOC) mengumumkan untuk mengepam 1,2 trilion yuan ($ 173.8 bilion) ke pasaran semasa dilaporkan dari beberapa sumber bahawa Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China (CSRC) telah mengeluarkan arahan lisan kepada pembrokeran termasuk CITIC Securities Co (SS:600030) Co. dan China International Capital Corp untuk menahan pelanggan mereka daripada menjual saham yang dipinjam pada 3 Feb.

Dalam usaha tambahan untuk menanggulangi kesan negatif dari wabak koronavirus dan penyebaran, PBOC memotong kadar faedah pada repos balik 7 hari (RR) hingga 2.4% dari sebelumnya pada 2.5% dan pada 14 hari RR kepada 2.55% vs. 2.65% sebelumnya. PBOC juga menyuntik CNY900bn melalui RRs 7 hari dan 300bn melalui RR 14 hari.

Di hadapan fx, yuan China jatuh kepada yang paling lemah dalam tempoh lima minggu berbanding dolar AS, apabila USD/CNY melonjak kepada 6.9945. Perhimpunan salib 0.85% setiap hari.

Pasangan USD/JPY melambungkan rebound di atas tahap 108.50 manakala harga S&P 500 melonjak 0.75%. Penanda aras AS 10 tahun hasil naik 1%, memacu dolar AS lebih tinggi di seluruh lembaga. Sementara itu, harga emas berada di kaki belakang di bawah $ 1590.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi

Lebih banyak tinjauan pasaran, lebih banyak makluman, lebih banyak cara untuk menyesuaikan senarai lihat aset hanya pada Aplikasi

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.