Harga Pengguna Inflasi CPI Us Tidak MenepatiI Ramalan Pasaran

Harga Pengguna Inflasi CPI Us Tidak MenepatiI Ramalan Pasaran

rainbow red  | Mei 13, 2017 03:51

- Harga pengguna US Naik 0.2% Pada April berbaning jangkaan kenaikan 0.3%. Data kali ini masih dilihat baik kerana meningkat dari kemerosotan yang di catatkan sebelum ini. Inflasi tahunan kini berada di paras 2.2% jatuh dari 2.4% yang direkotkan sebelum ini dengan jangkaan kenaikan 2.3%.

Inflasi teras (Core-CPI) pula naik 0.1% di bawah jangkaan pasaran 0.2% di mana dari segi tahunan kini ia jatuh ke paras 1.9% dari 2.0%.

Tekanan Deflasi dari harga makanan terus berkurangan dengan bulan ini merekotkan kenaikan harga sebanyak 0.2%. Harga bahan api pula turut naik sebanyak 1.1% berbanding sebelum ini yang merekotkan kejatuhan keparas 3.2% pada bulan Mac.

Harga perubatan pula merosot 0.8% pada tempoh sama dan perhikmatan perubatan tidak berubah dari bulan sebelum nya. Jika dilihat dari data-data yang lepas, harga pengguna CPI pada Mac lebih rendah dari jangkaan di mana ia telah merosot 0.3% di mana inflasi teras susut keparas 0.1%.

Data inflasi adalah data yang menjadi tumpuan Federal Reserve ( FED ) dan akan memberi impak kepada polisi yang di buat. Pada tahap ini dengan data yang telah dikeluarkan sebentar tadi ia masih merekotkan kenaikan, Fed dijanka menaikan kadar Faedah pada bulan JUNE 2017 khususnya dengan pasaran buruh yang semakin baik pada tahun ini. Walau dari segi pasaran ia memberi sedikit keraguan terhadap potensi kenaikan kadar apabila data yang di keluarkan tersasar dari jangkaan pasaran.

US dolar melemah sejurus data yang dikeluarkan dengan USDJPY jatuh dari Harga 113.920 ke paras harga 113.344 sebanyak 55 pip. GBPUSD pula membuat kenaikan dari harga 1.2845 ke paras 1.2888 sebanyak 44 pip. Dan bagi Pasangan EURUSD pula membuat kenaikan yang mendadak dari paras harga 1.0869 ke paras harga 1.0930 iaitu sekitar 57 pip, tertinggi selepas mencarat kejatuhan selama empat hari berturut-turut.

rainbow red

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Mobile ChannelTV
Mobile ChannelTV

pira  ... (Baca Lagi)

Apr 03, 2019 14:49 GMT· Jawab
Hjhzaimah Abdulkarim
Hjhzaimah Abdulkarim

saya juga berpandangan sedemikian  ... (Baca Lagi)

Nov 23, 2017 16:52 GMT· Jawab
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi Investing.com

Dapatkan sebutan masa sebenar percuma, carta dan makluman mengenai saham, indeks, matawang, komoditi dan bon. Dapatkan percuma analisis/petunjuk teknikal terbaik.

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.