Eurogroup bersetuju pelan penyelamatan coronavirus setengah trilion euro

Eurogroup bersetuju pelan penyelamatan coronavirus setengah trilion euro

FBS  | Apr. 10, 2020 16:51


Berikutan dua hari berturut-turut dalam satu perbincangan maraton, menteri kewangan Kesatuan Eropah (EU), Eurogroup, akhirnya bersetuju dengan pakej bantuan rangsangan ekonominya bernilai setengah setengah triliun untuk menyelamatkan ekonomi mereka dengan sangat teruk oleh pandemik koronavirus, menurut Reuters.

Walau bagaimanapun, perjanjian itu gagal menyelesaikan isu-isu yang akan berlaku seperti bagaimana mereka akan membiayai pemulihan dalam blok menuju kemelesetan yang curam.
"Perjanjian itu dicapai selepas kuasa EU di Jerman, serta Perancis, meletakkan kaki mereka untuk mengakhiri pembangkang dari Belanda berhubung dengan melekatkan keadaan ekonomi kepada kredit kecemasan bagi kerajaan yang menghadapi kesan pandemik, dan menawarkan jaminan Itali bahawa blok itu akan menunjukkan perpaduan, "lapor Reuters.

Menteri Kewangan Perancis Bruno Le Maire cepat mengulas: "Eropah telah menunjukkan bahawa ia dapat bangkit hingga krisis ini,", memuji apa yang dikatakannya adalah pelan ekonomi paling penting dalam sejarah EU.

Implikasi EUR / USD

Perjanjian di atas mungkin akan memberi kesan yang baik untuk mata wang yang dikongsi tetapi keraguan terhadap pembiayaannya, yang sepertinya telah meninggalkan pembeli EUR dalam kesukaran.

Oleh itu, pasangan EUR/USD masih tidak terkejut, dalam mod konsolidasi di atas pemegang 1.09, setelah menghadapi penolakan pada 1.0950 pada sesi terakhir AS.
Jawatan utama keuntungan kecil kini berdagang di 1.0938, mencabar tinggi pada kelemahan dolar AS yang diperbaharui di seluruh lembaga.

FBS

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi Investing.com

Dapatkan sebutan masa sebenar percuma, carta dan makluman mengenai saham, indeks, matawang, komoditi dan bon. Dapatkan percuma analisis/petunjuk teknikal terbaik.

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.