Tekanan inflasi terbalik (dan di mana untuk mencari mereka)

Tekanan inflasi terbalik (dan di mana untuk mencari mereka)

FBS  | Okt. 24, 2019 17:20

Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, beberapa penunjuk ekonomi utama telah terkejut dengan peningkatan. Yang penting, kejutan-kejutan ini telah berada di kawasan yang kita jangkakan untuk bertindak balas terhadap pengurangan awal dalam Kadar Tunai Rasmi. Ekonomi masih berhadapan dengan beberapa masalah (terutamanya dalam sektor perniagaan) dan kami menjangkakan bahawa RBNZ akan mengurangkan kadar tunai sekali lagi pada bulan November. Walau bagaimanapun, semasa kita masuk ke tahun baru, perkembangan baru-baru ini mungkin meninggalkan perasaan RBNZ yang lebih selesa bahawa mereka telah melakukan cukup untuk menyokong permintaan.

Selepas berlakunya berita-berita yang lemah pada minggu-minggu sebelumnya, perkembangan ekonomi baru-baru ini telah menyerang nada positif yang lebih positif. Mula-mula menjadi pengukuhan di pasaran perumahan. Data dari REINZ telah menunjukkan peningkatan harga rumah yang kukuh dalam tempoh dua bulan lalu, dengan harga di seluruh negara meningkat sebanyak 2.6% berbanding bulan Ogos dan September. Itulah percepatan yang ditandakan dari bahagian tengah tahun ini. Peralihan telah sangat menonjol di Auckland di mana harga naik 2% sejak bulan Ogos, memecahkan kemerosotan penurunan harga yang kita lihat selama lebih dari tiga tahun yang lalu.

Pengambilan ini di pasaran perumahan sebahagian besarnya seperti yang kita ramalkan. Kembali pada bulan Mei, kami mengatakan bahawa pembatalan cukai keuntungan modal yang dicadangkan digabungkan dengan kadar hipotek yang jatuh akan memberi pasaran perumahan satu pukulan yang kuat di lengan, dan kami meramalkan bahawa inflasi harga rumah akan meningkat kepada 7% lebih 2020. Kini, dengan dua bulan harga padat meningkat di belakang kami, serta tanda-tanda bahawa jualan mula mengangkat, kami berasa sangat selesa dengan ramalan itu. Walau bagaimanapun, RBNZ akan terkejut - set terakhir ramalan yang diterbitkan memandangkan pasaran perumahan akan kekal tidak berkesudahan melalui 2019 dan 2020.

Pengukuhan dalam pasaran perumahan amat penting untuk tinjauan ekonomi yang lebih luas. Seperti yang sering kami terangkan, orang New Zealand memegang sebahagian besar kekayaan mereka dalam aset perumahan, dan perubahan dalam pasaran perumahan mempunyai kesan yang besar terhadap sentimen dan permintaan secara umum. Dengan percepatan pasaran perumahan di dalam kereta api, kami juga melihat kebangkitan dalam selera perbelanjaan isi rumah.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi

Lebih banyak tinjauan pasaran, lebih banyak makluman, lebih banyak cara untuk menyesuaikan senarai lihat aset hanya pada Aplikasi

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.