Saham Asia naik ke atas keyakinan perdagangan AS-China

Saham Asia naik ke atas keyakinan perdagangan AS-China

FBS  | Nov. 04, 2019 14:54

  • Ekuiti Asia semakin mendapat keyakinan terhadap perdagangan AS-China.
  • Setiausaha Perdagangan AS berkata lesen boleh diberikan kepada korporat AS untuk menjalankan perniagaan dengan Huawei China.

Pasaran ekuiti utama di Asia menyala hijau pada keyakinan perdagangan AS-China.

Indeks Komposit Shanghai kini berdagang pada 2,974, mewakili keuntungan 0.56% pada hari ini, yang melantun kukuh dari purata 200 hari pada hari Jumaat. Indeks Hang Seng di Hong Kong menambah lebih daripada 1% pada masa akhbar.

Indeks di Korea Selatan dan New Zealand juga melaporkan keuntungan yang kukuh. Pasaran di Jepun ditutup pada hari Isnin untuk bercuti.

Setiausaha Perdagangan Wilbur Ross hari Ahad mengatakan bahawa kerajaan akan "memberikan pinjaman segera" untuk syarikat-syarikat Amerika untuk menjual kepada Huawei gergasi telekomunikasi China, yang diletakkan pada senarai hitam atas dakwaan keselamatan negara yang didakwa awal tahun ini.

Ross menambah lagi bahawa perjanjian perdagangan antara AS dan China boleh dicapai di Iowa, Alaska, Hawaii atau mungkin di China. Perjanjian itu ditandatangani pada sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik November di Chile. Acara itu, bagaimanapun, telah dibatalkan ketika protes.

Komen-komen positif di hadapan perdagangan mungkin membuat tawaran di bawah ekuiti Asia. Hadapan di S & P 500 juga menambah 0.20% pada masa akhbar.

Di hadapan data, pertumbuhan perbelanjaan pengguna Australia, seperti yang ditunjukkan oleh jualan runcit, berkurangan kepada 0.2% bulan ke bulan pada bulan September, meningkat sebanyak 0.4% pada bulan Ogos. Walau bagaimanapun, data yang tidak disengajakan gagal mengekalkan pelabur daripada membeli ekuiti. S & P / ASX 200 Australia kini berdagang 0.30% lebih tinggi pada hari ini.

Juga, Perbendaharaan New Zealand semakan menurunkan unjurannya untuk kadar faedah neutral sebanyak 75 mata asas dan memberi gambaran penurunan risiko kepada ekonomi disebabkan oleh sentimen perniagaan yang semakin buruk dan risiko luar.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi

Lebih banyak tinjauan pasaran, lebih banyak makluman, lebih banyak cara untuk menyesuaikan senarai lihat aset hanya pada Aplikasi

Muat turun Aplikasi

Lebih banyak tinjauan pasaran, lebih banyak makluman, lebih banyak cara untuk menyesuaikan senarai lihat aset hanya pada Aplikasi