Saham Asia membayar sedikit perhatian untuk memerangi coronavirus

Saham Asia membayar sedikit perhatian untuk memerangi coronavirus

FBS  | Mac 30, 2020 14:05

  • Ekuiti Asia gagal merapatkan kadar PBOC.
  • Isyarat daripada RBNZ, RBA juga memihak kepada pelonggaran sementara kerajaan berusaha sebaik mungkin untuk memerangi pandemik.
  • Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memanjangkan hubungan sosial hingga 30 April, juga menolak kemungkinan memulihkan aktiviti ekonomi Paskah.


Dengan peningkatan kematian dan ketakutan terhadap kekacauan yang semakin meningkat, saham Asia terus berada di bawah tekanan menjelang sesi Eropah pada hari Isnin. Semasa menggambarkan risiko, indeks saham Asia Pasifik MSCI di luar Jepun turun lebih daripada 1.0% manakala Nikkei Jepun melanjutkan penurunan sebanyak 2.03% kepada 18,980 pada masa penulisan.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, dalam Briefings Pasukan Petugas Coronavirus, menahan diri dari isyaratnya sebelum ini untuk membuka semula ekonomi pada Paskah. Sebaliknya pemimpin Republikan memperluaskan hubungan sosial sehingga 30 April. Selanjutnya, panggilan oleh beberapa anggota Task Force bahawa bilangan virus boleh meningkat dengan ketara juga ditimbang oleh risiko pasaran pada awal Asia.

Berikutan itu, Bank Rakyat China (PBOC) mengurangkan kadar Repo tujuh hari sebanyak 20 mata asas (bps) kepada 2.2% tetapi gagal menolak ekuiti China, kini turun mendekati 1.0%. Bergerak, bank pusat dari Australia dan New Zealand menawarkan petunjuk pelonggaran lebih lanjut dan berjaya mendorong indeks ekuiti masing-masing. Dengan berbuat demikian, markah Australia ASX 200 melintangi 7.0% kepada 5,181 manakala New Zealand NZX 50 juga naik 1.70% pada masa akhbar.

Di samping itu, kerajaan dari India dan Indonesia terus berjuang dengan orang-orang yang kemudian mendekati kekacauan di ibu kota Jakarta sedangkan bekas menandai karantina kelima. Yang mengatakan, Sensex BSE India jatuh 2.25% kepada 29,144 tetapi kerugiannya tinggi kepada lagu lebih daripada 4.0%, kepada 4,358, pada masa penulisan.

Perlu dinyatakan bahawa niaga hadapan AS terus memperluaskan kerugian hari Jumaat dan hasil perbendaharaan 10 tahun juga kekal di bawah 0.70%, yang seterusnya menggambarkan sentimen risiko yang luas.

Di tengah kekurangan data utama dan penumpuan yang meningkat terhadap isu coronavirus (COVID-19), pasaran kurang cenderung untuk mencari apa-apa pemangkin lain daripada tajuk berita pandemik.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi Investing.com

Dapatkan sebutan masa sebenar percuma, carta dan makluman mengenai saham, indeks, matawang, komoditi dan bon. Dapatkan percuma analisis/petunjuk teknikal terbaik.

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.

';