Saham Asia melonjak ketika niaga hadapan S & P 500 turun hampir 5%

Saham Asia melonjak ketika niaga hadapan S & P 500 turun hampir 5%

FBS  | Mac 09, 2020 13:29

  • Risiko jika dijual di Asia mengenai kemerosotan harga minyak dan ketakutan virus.
  • Ketakutan perang harga minyak Saudi-Rusia telah menimbulkan sentimen risiko.


Risiko sedang berayun di Asia dengan pasaran Asia yang kelihatan seperti laut merah dan niaga hadapan S & P 500 melaporkan kerugian mendadak di tengah kemalangan harga minyak.

Kad skor

Pada masa yang akan datang, niaga hadapan pada S & P 500 turun hampir 5 peratus dan didagangkan pada paras terendah pada Ogos 2019. Hasil 10 tahun AS didagangkan pada paras terendah di bawah 0.5%, yang menunjukkan penurunan sebanyak 23 mata pada hari tersebut.
Sementara itu, indeks penanda aras Jepun Nikkei turun hampir 6 peratus. Indeks utama Asia seperti Hong Kong Hang Seng, Kospi Korea Selatan dan indeks Komposit Shanghai juga melaporkan kerugian 2% hingga 3.5%.

Kejatuhan harga minyak

Penanda aras minyak - WTI dan Brent - telah jatuh ke paras terendah selama empat tahun kerana Arab Saudi melancarkan perang harga dengan Rusia pada hujung minggu.
Pada hari Sabtu, Kerajaan berkata ia akan meningkatkan pengeluaran dan bukan memotongnya untuk menahan slaid yang dipimpin coronavirus di pasaran ekuiti. Arab Saudi juga mengurangkan harga eksport untuk pelanggan Asia sebanyak $ 6 hingga $ 8.

Pembalikan dramatik Saudi kelihatan seperti tindak balas yang ditujukan kepada Rusia, yang enggan menyertai Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dalam pemotongan pengeluaran yang besar. Mesyuarat OPEC + (OPEC dan sekutunya) telah diadakan pada hari Jumaat, di mana pengeluar utama dijangka bersetuju dengan pemotongan lebih kurang 1.5 juta barel sehari untuk mengatasi kesan coronavirus novel.
Jual beli harga minyak menjual telah menaikkan nada risiko yang lazim di pasaran disebabkan oleh wabak coronavirus di luar China. Virus ini terus menyebar di negara-negara seperti Itali dan Korea Selatan. Seperti di Washington Post, beberapa pegawai AS bimbang bahawa jumlah kes yang disahkan akan berganda dalam 48 jam akan datang.

FBS

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Polski Português (Portugal) Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi Investing.com

Dapatkan sebutan masa sebenar percuma, carta dan makluman mengenai saham, indeks, matawang, komoditi dan bon. Dapatkan percuma analisis/petunjuk teknikal terbaik.

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.