Saham Asia diseret turun sebanyak 2% dalam Hang Seng

Saham Asia diseret turun sebanyak 2% dalam Hang Seng

FBS  | Nov. 11, 2019 13:16

  • Saham-saham Asia meluaskan tarikan balik dari paras multi-bulan kerana sentimen perdagangan peraturan keengganan risiko.
  • Aksi protes yang diperbaharui di Hong Kong, drama Iran-Iraq menyimpan peniaga dari aset berisiko.
  • Cerita perdagangan AS-China terus menghidupkan isyarat bercampur.

Walaupun pembelian Cina yang kukuh pada festival beli-belah Hari Singel di Alibaba sepatutnya menjadi sukacita para pembeli saham Asia, sentimen dagangan itu adalah di tengah-tengah keadaan tergesa-gesa untuk keselamatan risiko menjelang pembukaan sesi Eropah pada hari Isnin. Ketidakpastian mengelilingi perjanjian perdagangan antara Amerika Syarikat (AS) dan China, mengingat langkah AS kembali dari pembalikan tarif, mencetuskan risiko awal yang mendapat dorongan tambahan dari berita peningkatan protes di Hong Kong. Nada risiko itu terus dicairkan dengan AS mendesak Iraq untuk menamatkan keganasan dan memanggil pilihan raya awal.

Di bahagian ekonomi, pesanan jentera Jepun dan Jualan Runcit Kad Elektronik New Zealand jatuh di bawah ramalan pada bulan September dan Oktober masing-masing.

Dengan ini, indeks MSCI saham Asia Pasifik di luar Jepun menurun lebih daripada 1.2% pada masa akhbar manakala NIKKEI Jepun adalah 0.24% dalam warna merah. Selanjutnya, Hong Kong's HANG SENG mengetuai saham rugi saham Asia dengan lebih daripada 2.0% daripada penutupan hari Jumaat sementara indeks Cina juga lebih daripada 1% memandangkan perbalahan perdagangan dengan Amerika Syarikat.

Walaupun demikian, saham di Australia dan New Zealand melantunkan trend dengan keuntungan kecil sementara pasaran India dimatikan untuk Guru Nanak Birthday. Perlu menyebutkan bahawa bursa di AS dan Kanada juga ditutup sementara data dari United Kingdom (UK) nampaknya menghiasi kalendar ekonomi.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi Investing.com

Dapatkan sebutan masa sebenar percuma, carta dan makluman mengenai saham, indeks, matawang, komoditi dan bon. Dapatkan percuma analisis/petunjuk teknikal terbaik.

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.

';