Review of 2018

Review of 2018

OlympTrade  | Dis. 20, 2018 17:46


Ia adalah tahun di mana skeptis akan memilih untuk dilanda kegawatan ekonomi global supaya tahun 2019 boleh menunjukkan pemulihan dan kemasukan era perkembangan yang baru. Pasaran kewangan walau bagaimanapun dilanda ketidakpastian pada tahun 2018 dan ini bermakna 2019 akan menjadi satu tanda soal yang besar dari aspek kestabilan ekonomi.

Negara-negara maju seperti AS, Jerman dan UK memulakan tahun ini dengan kuat, kadar pengangguran yang rendah dan inflasi di bawah kawalan (hampir kesemuanya kekal sehingga hujung tahun). Risiko krisis kewangan yang lalu pada hari ini tidak sebesar atau ketara seperti yang kelihatan pada tahun 2007, kecuali untuk Itali yang menyandang jumlah hutang ke GDP yang melebihi 120%, tetapi ketidakpastian ekonomi datang dari pergerakan geopolitik yang dilahirkan dari semangat nasionalisme yang mempunyai satu ciri: Hampir semua orang lain adalah musuh kita.

AS

Donald Trump berpegang kepada janji kempen beliau dan Amerika melancarkan perang dagangan skala-penuh ke atas rakan dagangannya yang terbesar, China, atas dakwaan kecurian harta intelek dan dengan hasrat untuk membawa balik pekerjaan-pekerjaan yang telah hilang disebabkan offshoring, meletakkan persahabatan dagangan berjumlah AS$630bn di atas talian.Menjelang Disember, AS telah meletakkan tarif ke atas AS$250bn barangan import China dan China bertindak balas dengan tarif AS$110bn ke atas barangan U.S. Ia tidak berhenti di situ. AS membatalkan NAFTA dan melabel rakan lamanya (dan juga bekas rakan dagang terbesar) Kanada sebagai ancaman kepada keselamatan negara. Beliau kemudiannya mengenakan tarif 25 peratus ke atas produk besi dan 10 peratus ke atas produk aluminum. Tarif-tarif juga dikenakan ke atas import dari EU dan Mexico.

Musuh-musuh politik membantah keras langkah-langkah yang menyerang rakan-rakan dagangan AS dari Asia hingga ke Eropah, dengan menyatakan kesan negatif dan kerosakan tetap ke atas ekonomi tetapi inflasi tahunan kekal di tahap yang rendah walaupun kos input tinggi disebabkan tarif-tarif. Data ekonomi pula kekal di tahap yang membanggakan hampir dari semua segi dan ini menambah keberanian presiden untuk meneruskan cara pimpinan beliau.

Pertumbuhan ekonomi dengan kadar pengangguran yang rendah membolehkan Federal Reserve meneruskan pelan mereka untuk terus mengetatkan polisi monetari dan ia telah menaikkan kadar faedah sebanyak tiga kali; kenaikan keempat dijangka pada bulan Disember. Pasaran kewangan tidak menerima kombinasi perang dagangan bersama China (dan serangan ke atas rakan dagangan yang lain) dan pengetatan monetari dari Fed dengan senang hati, menyebabkan volatiliti melonjak naik di pasaran saham dan pemindahan aset ke aset yang lebih berkualiti, dan ini menyempitkan spread kredit.

Dalam separuh kedua tahun ini, perjanjian AS-Mexico-Kanada dilahirkan. AS dan China bersetuju di satu mesyuarat G20 pada bulan Disember untuk menangguhkan tarif-tarif baru dari dikenakan ke atas satu sama lain dan memasuki tempoh rundingan 90-hari untuk menyelesaikan perang dagangan yang sedia ada. China juga bersetuju untuk menambah pesanan untuk produk agrikultur dan tenaga, dan juga membatalkan tarif baru (selama tiga bulan) ke atas kereta import AS. Walau bagaimanapun, Dow memasuki zon negatif untuk tahun ini, separuh dari S&P500 jatuh ke dalam kawasan kegawatan, dan yield jangka masa panjang menurun dengan mendadak serta membuatkan yield curve mendatar. (Pembalikan yield curve telah berlaku sebelum setiap krisis semenjak perang dunia kedua.)

Kawasan Euro

Momentum tidak sekata menggambarkan situasi di zon euro. Sasaran GDP direndahkan memandangkan rintangan-rintangan yang melanda negara-negara ahli. Walaupun kadar pengangguran dijangka akan menurun, ECB merendahkan Real GDP bagi tahun 2018 ke 1.9 dari 2.0 peratus dan merendahkan Real GDP bagi tahun 2019 ke 1.7 dari 1.8 peratus.

Isu Brexit yang masih belum selesai menguasai tajuk utama UK sementara kerajaannya menyediakan pelan keluar yang boleh diterima oleh pihak-pihak berkepentingan di Brussels dan di parlimen UK. Ia merupakan satu perjalanan yang panjang dan rumit bagi Theresa May dan kerajaannya untuk menghantar pelan keluar yang boleh diterima Brussels tetapi ia mengandungi syarat sementara untuk Ireland Utara kekal di bawah undang-undang kastam EU untuk mengekalkan kelancaran dagangan. Ahli-ahli parliment menentang syarat ini kerana ia tidak mempunyai tarikh luput atau memberi UK kebolehan untuk menamatkan terma itu secara unilateral.

Bank of England telah mengeluarkan penilaian impak Brexit dan, antara lain, menyatakan bahawa ekonomi UK boleh jatuh ke paras yang lebih parah dari krisis kewangan 2008 jika Brexit berlaku tanpa perjanjian. Senario sebegitu akan memaksa UK menetapkan semula aliran dagangannya dan ia akan berhadapan dengan halangan dagangan dengan serta-merta terutamanya bersama rakan dagangan utamanya iaitu EU yang menerima 44% dari eksport UK. Kadar pengangguran akan menaik ke 7.5 peratus, harga rumah akan jatuh sebanyak 30 peratus dan penguncupan ekonomi sebanyak 8 peratus dijangka di dalam senario paling negatif. Di dalam kesemua senario, berada di dalam EU adalah lebih baik bagi UK.

Kerajaan baru Itali membuat keputusan bahawa ia boleh menyimpan janji-janji kempen pilihanraya mereka dengan melanggar syarat-syarat bajet EU. Cadangan untuk defisit bajet 2.4 peratus pada tahun 2019 ditolak serta merta dan ditentang kuat oleh pemimpin-pemimpin EU. Itali mengundurkan bajet tersebut pada saat akhir dan menggantikannya dengan kadar 2.04 peratus untuk mengelakkan saman dari EU. Pelan bajet ini belum diluluskan apabila artikel ini ditulis.

Walaupun ia selari dengan kadar pertumbuhan zon euro sepanjang tahun, data Manufacturing dan Services PMI Perancis menunjukkan penguncupan pada hujung tahun apabila ekonominya menerima impak dari protes Gilets Jaunes yang berlangsung selama satu bulan. Presiden Macron mengumumkan pakej untuk menaikkan kadar gaji minima, menyingkirkan cukai dari overtime dan menaikkan kadar pencen. Bank of France pula telah merendahkan sasaran GDP Perancis bagi tahun 2018 dan 2019.


Jangkaan tahun 2019

Mengekalkan kadar pertumbuhan global 2008-2018 bukan sesuatu yang sukar; ia mustahil. Perdagangan global sedang menerima ancaman Brexit yang akan membawa kembali dagangan cara lama dan diancam oleh gergasi ekonomi yang nekad untuk melaksanakan polisi protectionist yang boleh mengakibatkan ketidakstabilan dan ketidakpastian ekonomi. UK dan China dijangka akan menghadapi cabaran yang terbesar pada tahun 2019.

Jangkaan:
EUR USD: 1.1300 - 1.1400
GPB USD: 1.1000 - 1.2000
Dow: 26000
S&P500: 2800

OlympTrade

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Steve Mark Pilis
Steve Mark Pilis

Olypmtrade pun ada juga disini kah ?   ... (Baca Lagi)

Mar 08, 2019 03:45 GMT· Jawab
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+