PBoC meningkatkan sokongan dasar monetari

PBoC meningkatkan sokongan dasar monetari

FBS  | Mei 12, 2020 18:53

People’s Bank of China (PBoC) melancarkan laporan pelaksanaan dasar monetari 1Q20 pada hari Ahad (10 Mei) yang menyoroti langkah-langkah sokongan yang diperkenalkan pada suku tersebut dan arah dasar monetari ke depan.

Pada 1Q20, ekonomi China menguncup sebanyak 6.8% y / y, kejatuhan terdalam sejak 1976, dan inflasi tetap meningkat pada 4.9% y / y. Walau bagaimanapun, keseluruhan pasaran buruh dan imbangan pembayaran pada dasarnya stabil.

Laporan itu berjanji untuk meningkatkan fleksibiliti dasar monetari dan penggunaan lebih banyak alat untuk mengurangkan kesan wabak COVID-19 terhadap ekonomi dengan berkesan.

Tahun ke semasa, 1Y, dan 5Y & ke atas LPR telah menurun masing-masing sebanyak 30 bps dan 15 bps. Walaupun bergerak lebih besar pada bulan April, laju pelonggaran monetari di China tetap sangat bertahap dibandingkan dengan penurunan yang lebih agresif di ekonomi lain. Kami melihat ruang untuk kadar faedah dan RRR diturunkan lebih jauh untuk menyokong pemulihan pertumbuhan pada tahun akan datang.

Oleh itu, kami mengekalkan ramalan kami untuk 1Y LPR diturunkan kepada 3,65% pada akhir 2Q20 (masing-masing 10 bps dipotong pada bulan Mei dan Jun) dan kemudian menjadi 3,55% pada akhir 3Q20. Kami juga melihat ruang untuk mengurangkan satu hingga dua pusingan nisbah keperluan rizab (RRR) dalam 3-6 bulan ke depan untuk menyokong perusahaan kecil dan sederhana (PKS) khususnya.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi Investing.com

Dapatkan sebutan masa sebenar percuma, carta dan makluman mengenai saham, indeks, matawang, komoditi dan bon. Dapatkan percuma analisis/petunjuk teknikal terbaik.

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.