Minyak Mentah: Masa Krisis Sudah Tiba?

Minyak Mentah: Masa Krisis Sudah Tiba?

Halal Traders  | Jul. 07, 2015 14:26

Di saat ramai rakyat Amerika Syarikat menyambut awal Hari Kemerdekaan, akhirnya harga minyak mentah (WTI) menutup dibawah paras terendah Mei and Jun, sekitar $57.50 setong pada Jumaat lalu, 3hb Julai. Semenjak harga minyak mentah jatuh dari paras tertinggi sekitar $107.65 setong bermula Julai tahun lepas, ianya telah merudum selama 7 bulan berturut-turut tanpa sebarang tanda-tanda pemulihan. Semuanya akibat OPEC yang tidak mahu memotong output atas sebab yang baik iaitu syer pasaran.

Sekiranya OPEC memotong produksi, harga akan stabil tetapi yang akan merana adalah syer pasaran yang dimiliki oleh 12 anggotanya. Negara bukan anggota seperti Rusia dan Kanada akan dapat manfaat, maka OPEC dengan segala ketegasan mereka meredah kejatuhan harga dan Iran juga berkata mereka telah bersedia, sekalipun harga jatuh ke paras $20 setong.

Akhirnya pada awal Januari hingga awal March, penjual mula menutup posisi mereka dan pertengahan March pembeli baru mula memasuki pasaran dan pasaran memacu naik selama 10 minggu berturut-turut dan April ditutup dengan 'bullish marubozu'. Pasaran berhenti merudum dan konsolidasi berlaku lagi pada Mei dan Jun seperti yang dapat dilihat di carta harian, sekaligus mencorakkan kaki pertama untuk ke atas.
wti-20150707-m

Dari pandangan mingguan, kami melihat 'double bottom' and potensi untuk harga bertahan sekitar $54 hingga $49.80 kalaupun harga sampai kesitu. Andai tanda bertahan yang kuat dapat dilihat seperti 'hammer', 'morning star', ataupun '3 white soldiers' pada carta mingguan dan/atau harian, kami amat berminat untuk membuat pesanan belian.

Secara fundamental, satu faktor yang mungkin memacu harga kembali ke atas adalah musim sejuk yang akan datang dan 'huru-hara cuaca' seperti yang diumumkan oleh Setiausaha Negara AS En John Kerry dan Menteri Luar Perancis En Laurent Fabius pada Mei tahun lepas, mana-mana satu yang datang awal.

Halal Traders

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Rokiah Jawi
Rokiah Jawi

berapa harga minyak mentah ?  ... (Baca Lagi)

Feb 23, 2019 06:09 GMT· Jawab
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi

Lebih banyak tinjauan pasaran, lebih banyak makluman, lebih banyak cara untuk menyesuaikan senarai lihat aset hanya pada Aplikasi

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.