Minggu baru, pembunuhan beramai-ramai korona, dolar ke bawah

Minggu baru, pembunuhan beramai-ramai korona, dolar ke bawah

FBS  | Mac 23, 2020 13:59

Inilah yang perlu anda ketahui pada hari Isnin, 23 Mac:

Peningkatan berterusan dalam kes-kes koronavirus dan kematian, di samping kegagalan ahli politik Amerika Syarikat untuk membuat perjanjian mengenai rangsangan fiskal sangat berat di pasaran. Niaga hadapan AS mencecah paras ke bawah bersama saham Asia, dan bon berada dalam permintaan. Penurunan hasil AS menimbang pada dolar berbanding jurusan, dengan EUR / USD pulih di atas 1.07 dan USD / JPY turun di bawah 110. Greenback semakin lemah terhadap mata wang komoditi, minyak jatuh, dan emas masih tertekan di bawah $ 1,500.

Lebih banyak: Kegawatan pasaran Coronavirus menjelaskan: Dolar, stok, emas, minyak, dan banyak lagi
Coronavirus telah mengambil nyawa lebih daripada 14,000 orang dan menjangkiti lebih daripada 330,000 orang. Jumlah kematian di Itali amat mahal, hampir 6,000. Ekonomi ketiga terbesar di zon euro mengumumkan sekatan yang lebih ketat, menutup kilang yang tidak penting. Jumlah kematian di Sepanyol juga meningkat dengan pesat, dengan kerajaan mengumumkan bahawa keadaan kecemasan akan berlangsung sekurang-kurangnya 11 April.

Canselor Jerman, Angela Merkel berada dalam pengasingan diri selepas doktor yang bersentuhan dengan ujian positif untuk Covid-19. Dia mengumumkan lebih banyak had tegar mengenai pergerakan. Keyakinan Pengguna Eurozone ditetapkan untuk menunjukkan kejatuhan yang ketara pada hari tersebut. Ahli-ahli Bank Pusat Eropah mengatakan lebih banyak boleh dilakukan selepas minggu lalu € 750 bilion dalam membeli bon baru.

Di UK, Perdana Menteri Boris Johnson membayangkan langkah-langkah yang lebih tegas untuk menguatkuasakan pengunduran sosial selepas orang awam nampaknya melanggar panduan pada hujung minggu yang cerah. London mengumumkan sokongan yang luas kepada pekerja yang kehilangan pekerjaan mereka.
Kes-kes koronavirus AS mencapai 35,000, yang ketiga tertinggi di dunia kerana ujian telah meningkat. James Bullard, Présiden cawangan Federal Reserve di Saint Louis, berkata kadar pengangguran boleh mencecah 30% dan Keluaran Dalam Negeri Kasar boleh jatuh sebanyak 50% dalam penutupan yang dirancang. Bullard berkata semuanya berada di atas meja manakala Neel Kashkari, rakannya dari Minnesota, berkata bahawa Fed mempunyai lebih banyak alat.
Lihat Adakah AS telah mengalami kemelesetan?

Senat Demokrat mengundi menentang rang undang-undang rangsangan fiskal yang dibawa ke hadapan oleh Republikan kerana ia terdiri daripada beberapa strain yang dilampirkan. Demokrat menentang penyingkiran yang tidak terhad. Laporan mencadangkan saiz itu boleh melebihi $ 2 trilion dolar dan akan memasukkan bon 50 tahun yang dibiayai oleh bank pusat. Rundingan frantic terus di Washington.

Para menteri kewangan dan bank pusat G-20 akan mengadakan sidang video di kemudian hari tetapi tidak mungkin mengeluarkan kenyataan.
Bank of Japan melangkah ke pasaran dengan menawarkan ¥ 800 bilion operasi repo. Tokyo sedang mengalami tekanan untuk membatalkan Sukan Olimpik pada akhir bulan Julai.

USD/NZD: Bank Rizab New Zealand mengumumkan program Easing Quantity sementara kerajaan menempatkan negara ini pada lockdown. NZD / USD telah menjadi salah satu yang rugi terbesar, jatuh sekitar 1%. Reserve Bank of Australia memulakan QE minggu lepas. Di zon euro dan di Britain, mencetak wang baru seolah-olah membantu mata wang.

Lihat Adakah wang percetakan positif untuk mata wang? Pelajaran dari largesse Lagarde, bailout Bailey

Kadar mata wang krim semakin tinggi selepas hujung minggu. Bitcoin berdagang hanya di bawah $ 6,000.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi

Lebih banyak tinjauan pasaran, lebih banyak makluman, lebih banyak cara untuk menyesuaikan senarai lihat aset hanya pada Aplikasi

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.