Minggu 47: Pandangan Trader

Minggu 47: Pandangan Trader

Abdul H. Jaffar  | Nov. 19, 2018 12:02

Ringkasan Mingguan

Pasaran niaga hadapan ditutup lebih tinggi minggu lepas, naik 0.62% pada hari Jumaat, dengan tenaga (+ 1.43%) dan daging (+1.07) mengetuai kompleks, manakala kewangan (+ 0.32%) dan indeks (0.17%) ketinggalan. Niaga hadapan mata wang, menyaksikan permintaan yang lebih tinggi untuk Peso Mexico (+ 0.75%) dan Yen Jepun (+ 0.66%) manakala Dolar Kanada (+0.03%) dan Amerika Syarikat (-0.47%) ketinggalan.
CNN Fear & Greed Index

Sentimen pelabur yang diukur oleh CNN Fear & Greed Index, menunjukkan pasaran yang terlalu berhati-hati adalah tema untuk minggu lepas apabila skor turun dari 18 pada minggu sebelumnya kepada 10 pada hari Jumaat.
CFTC Komitmen Pedagang

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa ketika spekulator menambah belian bersih mereka di Dolar AS; lebih banyak Euro, Pound, Aussie dan Kiwi dibeli untuk menutup jualan pendek mereka. Ini tidak sepatutnya mengejutkan apabila pasaran akan bercuti pada hari Khamis ini sempena "Thanksgiving" atau Hari Kesyukuran, dan lebih ramai peniaga mengambil untung. Walau bagaimanapun, jika trend berterusan, kita mungkin melihat pembetulan Dolar selama 2-3 minggu akan datang, terutamanya jika garisan aliran menaik harian dipecahkan.
DXY Carta Harian

Beberapa perkara yang saya lhat sebagai teras yang mempengaruhi suasana pasaran secara umum, selain drama tengah timur dan Rumah Putih:

  1. Ketegangan perdagangan AS-China dengan potensi perjanjian sedang dibincangkan
  2. Roller coaster Brexit apabila menteri Raab meletak jawatan sebagai menentang PM May
  3. Kenaikan kadar faedah Fed mungkin ditangguhkan

Dua yang pertama adalah sesuatu yang berterusan, jadi itu bukan sesuatu yang baru. Ia adalah ucapan Ketua Fed Powell pada hari Rabu lalu yang benar-benar menggerakkan pasaran, ketika dia mengulas mengenai potensi risiko dalam pertumbuhan ekonomi yang dapat melihat kenaikan kadar Fed ditangguhkan seketika pada tahun depan. Nampaknya ini menggoncangkan keyakinan beberapa pedagang dalam kenaikan kadar pada 19 Disember ini kerana kebarangkalian jatuh ke 68.9%
Feds Watch
Pandangan Mingguan

Kami menjangkakan pasaran yang agak tenang pada minggu ini kerana pedagang sedang bersedia untuk "Thanksgiving" dan suasana bercuti bulan Disember. Ia akan menjadi minggu penting untuk pedagang minyak sejak penjualannya bermula 6 minggu lepas. Minit mesyuarat RBA, ucapan BoE Carney dan pendengaran inflasi UK akan menetapkan nada untuk minggu ini. Kemudian pedagang mengharapkan untuk melihat data permit bangunan US yang lemah (1.26M vs 1.27M) tetapi pesanan barangan tahan lama yang lebih kukuh (0.4% vs 0.1%) dan jualan rumah yang sedia ada (5.15M vs 5.20M) sebelum Hari Kesyukuran. Tidak banyak tindakan yang dijangka pada hari Jumaat ekoran GDP Jerman dan pembuatan PMI yang dijangka tidak berubah. Hanya jualan runcit Kanada (-0.4% vs 0.2%) dijangka lebih baik.

Selain itu, para pedagang ekuiti akan melihat peluang dalam Intuit (INTU), Urban Outfitters (URBN), Best Buy (BBY), Lowe (LOW), Target (TGT), Gap (GPS) dan Deere & Co apabila syarikat-syarikat ini menyiarkan laporan pendapatan mereka.

Abdul H. Jaffar

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi

Lebih banyak tinjauan pasaran, lebih banyak makluman, lebih banyak cara untuk menyesuaikan senarai lihat aset hanya pada Aplikasi

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.