Matawang kripto: Patuh syariah atau tidak?

Matawang kripto: Patuh syariah atau tidak?

OlympTrade  | Dis. 06, 2018 16:18


3 Januari 2018, Mufti Besar Mesir Sheikh Syauqi Allam mengumumkan fatwa mengharamkan bitcoin. Menurut pegawai tertinggi undang-undang agama, matawang kripto bukan cara pertukaran yang dapat diterima dan berpotensi merosakkan ekonomi Mesir.

Perdebatan panas berlaku selepas pernyataan Shauqi Allam, tetapi pakar-pakar Islam mengelakkan penghakiman keras terhadapnya. Para saintis dan pakar agama tidak mempunyai pandangan yang tetap mengenai matawang kripto. Isu ini masih dibincangkan sehingga kini.

Pakar kewangan Islam seperti Prof. Dr. Ziyaan Mahomed, Penolong Dekan e-pembelajaran di INCEIF, Universiti Global Kewangan Islam menyatakan kedudukan yang lebih demokratik dari segi bitcoin dengan mengambil analogi terhadap kemunculan wang kertas dalam ekonomi.

Ziyaad Mahomed merujuk kepada norma-norma syariah, menyatakan bahawa penerimaan umum adalah penting untuk pengiktirafan sesuatu sebagai mata wang. Jika umat Islam bersetuju untuk menggunakan matawang kripto sebagai wang,makai a akan diterima sebagai wang.

Wang menurut Islam

Menurut Syariah, sumber yang mudah diperoleh tidak boleh menjadi wang. Kejutan ekonomi boleh berlaku jika semua orang mempunyai akses kepada instrumen pembayaran. Itulah sebabnya mengapa pendapat Muslim bercanggah.

Di satu pihak, kita memahami bahawa sesiapa sahaja boleh menjadi pelombong (kripto). Walau bagaimanapun, proses ini tidak akan menghasilkan walau sesen tanpa pembelian peralatan. Perlombongan menggunakan fungsi prestasi yang terbukti menunjukkan asas bahan dan teknikal tertentu yang dikira secara tidak langsung oleh pasaran apabila membentuk nilai pasaran semasa syiling digital.

Membuat wang dengan perlombongan menunjukkan gejala riba (faedah yang dikenakan). Walau bagaimanapun, soalan ini tidak dijawab tanpa keraguan, kerana pelombong adalah penjamin instrumen pembayaran dan bukan jerung pinjaman.

Syariah menyediakan pengesahan penting mengenai ketersediaan wang. Semua matawang kripto pada asasnya adalah kod komputer. Semua maklumat mengenai urus niaga dijalankan dalam rangkaian di mana mata wang kripto tertentu direkodkan. Masyarakat tidak hanya dapat mengetahui jumlah duit syiling dalam dompet mereka, tetapi juga ketersediaan dana pasangan mereka jika mereka tahu nombor akaun mereka.

Walau bagaimanapun, beberapa projek ICO gagal memenuhi peraturan syariah disebabkan oleh tahap keselamatan lemah dan prospek yang tidak jelas. Banyak projek mempunyai ciri piramid kewangan dan menjanjikan keuntungan beratus peratus.

Wang dan judi (spekulasi)

Ketidaktentuan mata wang kripto yang tinggi mungkin merupakan bahagian yang paling kritikal bagi wang digital oleh orang Islam. Menurut beberapa pemimpin agama, perubahan besar nilai cenderung membawa kepada penguasaan atau spekulasi.

Tetapi adakah mereka masih ingat lira Turki yang telah jatuh separuh dari dolar AS? Ketidaktentuan adalah tanda biasa untuk produk moden yang aktif membangun. Sebagai contoh, pada tahun 2018 saham Apple meningkat 25% dan Visa naik 29%.

Terdapat beberapa matawang kripto dengan kebolehpercayaan yang tinggi yang telah dibuktikan oleh beberapa tahun pelaksanaan yang berjaya. Sesiapa sahaja boleh menggunakan syiling ini untuk membayar produk atau perkhidmatan. Bilangan syarikat yang menerima aset ini sebagai cara pembayaran juga meningkat setiap hari.

Matawang dan negara Kripto

Sehingga kini, penerbitan mata wang sepenuhnya tertumpu di tangan kerajaan. Hanya bank pusat boleh mencurahkan wang ke dalam ekonomi.

Sesetengah pakar menganggap kekurangan komunikasi antara mata wang negeri dan kripto menjadi sesuatu yang tidak boleh diterima oleh orang Islam. Pada masa yang sama, pelepasan sejumlah matawang kripto popular seperti bitcoin, litecoin, dll, adalah terhad oleh kod sumber.

Keistimewaan ini menjadikan aset kripto tidak tertakluk kepada kadar faedah inflasi atau bank pusat. Ini sangat sesuai dengan syariah yang melarang kadar faedah.
Sebilangan segmen pasaran kripto telah mula menjalin hubungan dengan negara. Sebagai contoh, kerajaan Dubai mewujudkan mata wang kriptografi emCash, dan telah mempengaruhi negara-negara lain. Rakyat Jepun dan Amerika Syarikat telah membayar cukai pendapatan daripada mata wang kripto. Korea Selatan, Rusia dan banyak negara lain juga terlibat secara aktif dalam bidang ini.

Kesimpulannya

Sulit untuk menentukan semua pasaran wang digital berhubung dengan syariah dengan jelas. Walau bagaimanapun, matawang kripto bukan sahaja tidak bertentangan dengan norma agama tetapi ia juga lebih sesuai untuk umat Islam daripada matawang fiat klasik.

OlympTrade

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 中文 香港 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+