Kejatuhan minyak, dolar bercampur-campur, ketika negara mencari jalan keluar

Kejatuhan minyak, dolar bercampur-campur, ketika negara mencari jalan keluar

FBS  | Apr. 20, 2020 13:31

Inilah yang perlu anda ketahui pada hari Isnin, 20 April:

Harga minyak telah merosot dengan WTI turun di bawah $ 15 pada satu ketika. Emas hitam terus menderita kekurangan permintaan kerana ekonomi terus koma disebabkan krisis koronavirus. Pemotongan OPEC + yang dirancang sekitar 10 juta tong sehari akan berkuatkuasa hanya pada bulan Mei, mungkin tidak mencukupi, dan penyimpanan penuh. Dolar Kanada, krone Norway, dan rubel Rusia semuanya berada dalam tekanan.

Lihat Minyak belum menemui bahagian bawah tong, emas mempunyai lebih banyak ruang untuk bersinar - Dijelaskan

Pasaran yang lebih luas bercampur dan dolar stabil ketika minggu baru bermula. Emas terus diperdagangkan di bawah $ 1,700. Kes COVID-19 global melebihi 2.4 juta dan kematian mencecah 165,000 menurut Johns Hopkins tracker. AS dan China bertukar barbs pada hujung minggu, menimbulkan kebimbangan mengenai kurangnya koordinasi global.

UK: GBP / USD tetap tertekan di bawah 1.25. Pemerintah telah menolak beberapa kritikan kerana menangani krisis COVID-19. The Sunday Times mencadangkan Perdana Menteri tidak terlibat dalam menangani masalah tersebut dan Financial Times menerbitkan sebuah kisah mengenai salah urus mendapatkan ventilator.

Canselor Exchequer Rishi Sunak akan menyampaikan langkah-langkah baru hari ini dan perbincangan Brexit diteruskan melalui video sepanjang minggu. The Financial Times melaporkan bahawa jumlah kegagalan perniagaan meningkat sebanyak 70% setiap tahun pada bulan Mac. Kematian COVID-19 telah mencapai 16,000.

Eropah: EUR / USD stabil di bawah 1.09. Pemimpin Eropah sedang menuju ke konferensi video pemimpin yang dijadualkan pada hari Khamis dengan coronabonds tetap menjadi titik utama. Paolo Gentilloni dari EU mengatakan bahawa bantuan bernilai € 1.5 trilion mungkin diperlukan.

Jumlah kes dan kematian akibat penyakit ini terus menurun di semua negara utama. Jerman
melonggarkan sekatan minggu ini sementara Perancis akan melancarkan rancangan akhir minggu ini. Kerajaan Itali telah menolak permintaan untuk melonggarkan sekatan yang lebih cepat sementara Sepanyol membenarkan anak-anak meninggalkan kediaman mereka mulai minggu depan.

AS: Tokoh yang menggalakkan juga dilihat di New York, kawasan yang paling teruk dilanda. Presiden Donald Trump dan gabenor terus membantah sokongan persekutuan dan membuka semula ekonomi. Republikan dan Demokrat mengusahakan bantuan baru untuk perniagaan dan individu yang berjuang berikutan pakej bernilai $ 2.2 trilion yang diluluskan sebelumnya.

Dolar Selandia Baru menonjol dengan keuntungan kerana daerah itu merancang untuk meringankan sekatan ketat yang dikenakan. Indeks Harga Pengguna terkejut dengan kenaikan 0.6% pada suku keempat.

FBS

Related Articles

Komen terkini

Tambah Komen
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.
Perbincangan
Tulis balasan...
Sila tunggu seminit sebelum anda cuba untuk komen lagi.

Dagangan dalam instrumen kewangan dan/atau matawang crypto melibatkan risiko tinggi termasuk risiko kehilangan sedikit, atau kesemua, amaun pelaburan anda, dan mungkin tidak sesuai untuk semua pelabur. Harga matawang crypto adalah sangat volatil dan mungkin menerima kesan daripada faktor luaran seperti peristiwa kewangan, perundangan atau politik. Dagangan atas margin meningkatkan risiko kewangan.
Sebelum mengambil keputusan untuk berdagang dalam instrumen kewangan atau matawang crypto anda perlu dimaklumkan sepenuhnya tentang risiko dan kos yang berkaitaan dengan pasaran kewangan, mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan, tahap pengalaman, dan selera risiko anda, dan mendapatkan nasihat profesional di mana perlu.
Fusion Media ingin mengingatkan anda bahawa data yang terkandung dalam laman web ini tidak semestinya masa sebenar atau tepat. Data dan harga di laman web ini tidak semestinya disediakan oleh mana-mana pasaran atau bursa, tetapi disediakan oleh pembuat pasaran, jadi harga mungkin tidak tepat dan mungkin berbeza daripada harga sebenar di mana-mana pasaran tertentu, bermakna harga adalah indikatif dan tidak sesuai untuk tujuan dagangan. Fusion Media dan mana-mana penyedia data yang terkandung dalam laman web ini tidak akan menerima tanggungan bagi sebarang kerugian akibat dagangan anda, atau kebertanggungan anda pada maklumat yang terkandung dalam laman web ini.
Dilarang untuk mengguna, menyimpan, menerbit semula, memapar, mengubah, memindah, atau mengagihkan data yang terkandung dalam laman web ini tanpa kebenaran bertulis daripada Fusion Media dan/atau penyedia data. Semua hak cipta intelek adalah milik penyedia dan/atau bursa yang menyediakan data yang terkandung dalam laman web ini.
Fusion Media boleh menerima pampasan daripada pengiklan yang muncul di laman web ini, berdasarkan interaksi anda dengan iklan atau pengiklan tersebut.

English (USA) English (UK) English (India) English (Canada) English (Australia) English (South Africa) English (Philippines) English (Nigeria) Deutsch Español (España) Español (México) Français Italiano Nederlands Português (Portugal) Polski Português (Brasil) Русский Türkçe ‏العربية‏ Ελληνικά Svenska Suomi עברית 日本語 한국어 简体中文 繁體中文 Bahasa Indonesia ไทย Tiếng Việt हिंदी
Log keluar
Adakah anda pasti anda mahu daftar keluar?
TidakYa
BatalYa
Menyimpan Perubahan

+

Muat turun Aplikasi Investing.com

Dapatkan sebutan masa sebenar percuma, carta dan makluman mengenai saham, indeks, matawang, komoditi dan bon. Dapatkan percuma analisis/petunjuk teknikal terbaik.

Investing.com adalah lebih baik pada Aplikasi!

Lebih banyak kandungan, sebutan dan carta lebih pantas, dan pengalaman lebih lancar tersedia hanya pada Aplikasi.